AYAM MERAH PEDAS

Ingredients

1) Ayam (400g)
2) Bawang merah (4 ulas)
3) Bawang besar (1 biji )
4) Halia (1cm)
5) Pes cili (4 sudu)
6) Sos cili (4 sudu)
7) Kacang pis (1 sudu )
8) Serbuk kunyit (secukup rasa)
9) Garam (secukup rasa)
10) Gula (secukup rasa)
11) Minyak untuk menggoreng (secukupnya)

Directions

Tumbuk bawang putih, serbuk kunyit, dan garam hingga lumat.
Gaulkan kepada ayam dan perap seketika.
Goreng ayam. Biarkan ayam garing.
Dalam kuali berlainan, tumis bawang putih (dicincang halus) hingga wangi, diikuti dengan bawang merah.
Apabila bawang merah layu, masukkan halia (dimayang) dan kacau hingga naik bau.
Masukkan pes cili. Kacau hingga pecah minyak.
Masukkan gula, garam, dan bawang besar yang dipotong bulat. Biar hingga bawang layu.
Masukkan sos cili. Kacau hingga pecah minyak.
Apabila ayam garing, masukkan ke dalam sos dan gaul sebati.
Masukan kacang pis. Gaul� sedikit dan hidang.

http://rcm.amazon.com/e/cm?t=athous-20&o=1&p=8&l=bpl&asins=B001UV4XHY&fc1=000000&IS2=1&lt1=_blank&m=amazon&lc1=0000FF&bc1=000000&bg1=FFFFFF&f=ifr

diambil dari sini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: