Pedoman: Hasad dengki menghilangkan kebaikan

KESENANGAN, kesihatan, kemewahan dan keselesaan adalah nikmat yang diberikan Allah SWT kepada hamba-Nya.
Sebagaimana nikmat diperoleh ini, jangan kita lupa ada insan lain yang hidup dalam kesusahan, kemiskinan dan serba kekurangan. 
Perlu diingat, setiap nikmat dan kesusahan sebenarnya adalah qada dan qadar yang ditentukan Allah kepada hamba-Nya, tidak kira dalam melebihkan atau mengurangkan nikmat diberi itu, kerana Allah lebih mengetahui apa yang baik untuk hamba-Nya.

Namun, perlu diingat, dalam keadaan kehidupan yang tidak sama ini, akan timbul sifat iri hati dan dengki dalam diri manusia.

Iri hati dan hasad dengki adalah penyakit hati, di mana seseorang itu tidak mahu melihat orang lain mendapat kesenangan atau kemuliaan, sebaliknya berharap kesenangan atau kemuliaan itu hilang daripada orang lain.
Hasad dengki lahir daripada perasaan cinta pada dunia dan lupa akan kebesaran Allah. Sifat ini tidak mengenal sempadan pertalian, di mana ia punca hubungan kekeluargaan yang rapat menjadi renggang, sahabat yang akrab menjadi musuh, rakan sekerja menjadi tidak sehaluan, semua ini disebabkan perasaan hasad dengki.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Dengki itu memakan kebajikan sebagaimana api membakar kayu api.” (Riwayat Al- Imam Ibnu Majah)

Islam sendiri secara jelas melarang keras umatnya bersifat dengki kerana ia boleh memakan diri serta mendatangkan kesan buruk.

Lazimnya orang yang bersifat dengki jiwanya tidak akan tenteram, sebaliknya sentiasa runsing dan resah gelisah, apatah lagi apabila melihat orang dicemburui itu semakin bertambah senang.

Lain halnya keadaan seseorang yang mengharapkan nikmat sama yang ada pada orang lain dan tidak pula ia bercita-cita melenyapkan nikmat itu, sebaliknya ia berniat dan berusaha untuk mencapainya.

Ada pelbagai cara bagi mencegah dan mengubati sifat dengki ini, antaranya:

1. Hendaklah mengawasi diri dan menyedari bahawa penyakit hasad dengki boleh merosakkan diri.

2. Mensyukuri nikmat yang dianugerahkan Allah dalam apa juga keadaan dengan mengakui Allah maha mengetahui setiap sesuatu yang baik untuk hamba-Nya.

3. Apabila melihat orang lain memperoleh nikmat atau kelebihan, kita hendaklah mengakui mereka memperolehnya dengan hasil usaha dilakukan dan mendapat keredaan dan perkenan Allah.

4. Tanamkan sifat ingin berusaha dengan rajin bekerja, berikhtiar untuk mencari rezeki.

5. Jangan kita membandingkan diri dengan orang yang lebih tinggi keadaannya kerana ia adalah rezeki yang ditentukan oleh-Nya dan Allah tidak menyukai hamba-Nya yang tidak tahu bersyukur dengan sedikit nikmat yang diberi.

6. Sentiasa berdoa memohon perlindungan kepada Allah daripada sifat hasad dengki selain dimurahkan rezeki kerana Allah tidak menyukai hamba-Nya yang tidak mahu berdoa kepada-Nya.

7. Berzikir dan sentiasa memohon keampunan kepada Allah dengan beristighfar kerana manusia yang diampunkan Allah akan memperoleh rezeki yang tidak disangka-sangkanya selain ganjaran pahala yang besar.

Oleh itu, jangan kita iri hati dan berhasad dengki apabila melihat orang lain mendapat lebih kesenangan kerana sudah dinyatakan bahawa Allah tidak akan memberi serta mengurangkan sesuatu pada hamba-Nya kerana Dia (Allah) lebih mengetahui setiap hikmah di sebalik kurniaan-Nya.

Ini berdasarkan firman-Nya yang bermaksud: “Dan jikalau Allah melapangkan rezeki kepada hamba-hamba-Nya, tentu mereka akan melampaui batas di muka bumi tetapi Allah menurunkan apa yang dikehendaki-Nya dengan ukuran. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui keadaan hamba-hamba-Nya lagi Maha Melihat.” (Asy-Syura, ayat 26)

source: http://www.hmetro.com.my/articles/Pedoman_Hasaddengkimenghilangkankebaikan/Article/artikelMA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: